Implantat

Implantat är i dagsläget den bästa men också den dyraste tekniken för att ersätta saknade tänder. Metoden går ut på att förankra en eller flera titanskruvar (fixturer) i käkbenet och liksom den egna tandroten har den som funktion att bära och stötta en fullt funktionell tandkrona. Titanskruven och den artificiella kronan utgör tillsammans ett tandimplantat.

Titan är ett vävnadsneutralt material som har den unika egenskapen att benceller växer ihop med dess yta, d.v.s. att de under läkningsprocessen efter operationen bygger in implantatet så att det blir som en del av benvävnaden. Denna egenskap upptäcktes av en slump av Per-Ingvar Brånemark på 50-talet. Dr. Brånemark opererade in titanskruvar på den förste patienten år 1965. Två år senare fick patienten en hel underkäksbro på dessa titanskruvar. Implantaten hade fungerat i mer än 40 år när patienten avled 2006.

Sedan första titanskruven sattes 1965 har utvecklingen gått framåt och än idag pågår det intensiv forskning och utveckling kring tandimplantat. De främsta utvecklingsmålen är ökad hållbarhet, hög estetik och förkorta behandlingstiden.

 

En av de största fördelarna med implantatbehandling är att det är skonsamt mot granntänderna. Man gör ingen åverkan på dem och man behöver inte slipa bort något på granntänderna som man annars måste göra vid sedvanlig broterapi.

Implantat sköts och underhålls på samma sätt som naturliga tänder men kan ibland behöva lite annorlunda teknik för att komma åt och hålla rent där det behövs. Implantaten följs upp och kontrolleras med jämna intervaller och patienten får återkoppling om egenvården fungerat bra eller om den behöver justeras. Liksom egna tänder är det starkt rekommenderat att gå på regelbundna kontroller eftersom det i regel är lättare att hindra, justera och återställa ett problem eller obalans som inte gått så långt.

Rökning försämrar prognosen för implantat.

 

Doctorekliniken jobbar vi med implantatsystemen Astra Tech och Straumann. Båda systemen är välbeprövade och världsledande inom området. Astra Techs implantatkonstruktion med mikro-gängor hjälper till att bevara bennivån kring implantaten och motverkar på så sätt fickbildning som vid typisk tandlossning. Straumanns implantatsystem innebär en enda operation (ingen friläggning) och inläkningstid på 6-8 veckor med hjälp av dess specialbearbetade titanyta.

Ring eller maila för att boka tid för implantatutredning/konsultation. Det går även bra att rådfråga i samband med tandläkarbesök om implantatbehandling kan vara aktuell. I så fall kan tid bokas på plats för implantatutredning.

 

Behandlingsgång

Mer ingående

Planering

All implantatbehandling föregås av en implantutredning/planering. Under besöket går tandläkaren igenom patientens allmänhälsa, tar röntgen, inspekterar tandstatus, bedömer benmängd och benkvalité. Patienten får information om implantatbehandling är möjlig och i så fall hur den går till, behandlingsalternativ och kostnadsförslag.

 

Operation

Operationen utförs under vanlig lokalbedövning och patienten är vaken. Under operationen installeras titanskruv i käkbenet och sårområdet sys igen över implantatet. Operationen är smärtfri.

 

Friläggning

När implantskruven har läkt in (ung. 2-6 mån) kommer patienten tillbaka för en mindre operation, då implantatet friläggs och en täckskruv som sitter på implantatskruvens topp byts ut mot en läkhätta (läkdistans) som under de kommande 2-3 veckorna ska forma tandköttet inför avtryckstagningen.

 

Avtryck

Avgjutning tas på implantatskruv och käkarna och skickas till tandteknikern för att framställa överdelen på implantatet.

 

Fastsättning

Den färdiga överkonstruktionen provas i munnen och förankras mot implantatskruven.

 

Några exempel på implantatbehandling